Што се веб-колачиња и за што се користат?

Веб-колачиња „cookies“ се мали тесктуални фајлови кои се испраќаат од интернет страницата и се снимаат на Вашиот компјутер, заради следење на Вашето движење. Овие фајлови се зачувуваат од страна на пребарувачот кој го користите. Колачињата помагаат да се следи движењето на посетителите на страната и на тој начин се собираат податоци кои ќе го подобрат корисничкото искуство и ќе ја оптимизираат и унапредат функционалноста на интернет страницата.

Привремени или сесиски колачиња временски се ограничени од моментот кога корисникот ќе го отвори пребарувачот се додека не го затвори.

Постојаните или зачувани колачиња остануваат зачувани дури и кога корисникот ќе ја заврши сесијата и затвори пребарувачот. Овие колачиња се неопходни за функционирањето на нашата веб-страница и неможат да се исклучат во нашите системи. Без овие колачиња, веб-страницата нема да функционира правилно. Тие исто така може да се користат за обезбедување на услугата што сте ја избрале, на пример, за прегледување на видеа. Компанијата може да користи колачиња за да ја оцени ефективноста на дизајнот на веб-страницата, како и релевантноста на видот и бројот на реклами што ги нудат на корисниците. Постојаните колачиња можат да останат во Вашиот компјутер со денови, месеци или години.


Како веб-страницата Здрава-насмевка користи колачиња


Колачиња Цел Траење Издавач
sid_customer_... За добро корисничко искуство (проток на барања и информации, онлајн обрасци, кошничка)
14 дена Здрава насмевка
cms_mag За добро корисничко искуство (проток на барања и информации, онлајн обрасци, кошничка)
1 час Здрава насмевка
_ga Зачувува статистика за преглед на страницата
2 години Google Analytics
_gat Зачувува статистика за преглед на страницата
10 мин Google Analytics
_gid Зачувува статистика за преглед на страницата
1 ден Google Analytics
NID Google Maps колаче за зачувување на поставките
6 месеци Google.com
GPS Снимање на прегледи на видеа, прикажување на реклами врз основа на прегледаната содржина
30 мин Youtube.com
PREF Снимање на прегледи на видеа, прикажување на реклами врз основа на прегледаната содржина
8 месеци Youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE Снимање на прегледи на видеа, прикажување на реклами врз основа на прегледаната содржина
6 месеци Youtube.com
YSC Снимање на прегледи на видеа, прикажување на реклами врз основа на прегледаната содржина
Кога пребарувањето ќе заврши
Youtube.com
_cfduid а се идентификува сигурен мрежен сообраќај 1 година Mailerlite.com
fr Статистика за посетители, допаѓања и споделувања
3 месеци Facebook.com


Оневозможување на колачињата

Можете да ги оневозможите колачињата целосно во поставките на пребарувачот. Инструкциите може да се најдат во делот „помош“ на Вашиот пребарувач. Ако целосно ги исклучите колачињата, некои карактеристики на страницата може да не работат.

WВеб-страницата работи оптимално ако се овозможени сите колачиња. Можете да ги контролирате и менувате поставките за колачиња во поставките на веб-пребарувачот што го користите. За информации за поставките за колачиња, изберете го веб-пребарувачот што го користите:

  • Chrome
  • Firefox
  • Internet Explorer
  • Opera
  • Safari

  • Дополнителни прашања

    Ако имате дополнителни прашања во врска со заштитата на личните податоци во компанијата Интердентал дооел, испратете е-маил на info@interdental.mk.